• برابر با : 24 - شعبان - 1446
  • برابر با : Saturday - 22 February - 2025
1

کاهش بودجه ‌معاونت علمی؛ هشدار درباره توقف برخی پروژه‌های فناورانه

  • کد خبر : 2319
  • ۰۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۵
کاهش بودجه ‌معاونت علمی؛ هشدار درباره توقف برخی پروژه‌های فناورانه
معاون توسعه مدیریت معاونت علمی با اشاره به کاهش ۵۰ درصدی بودجه این معاونت، درباره توقف پروژه‌ها در سال ۱۴۰۴ و همچنین رکود توسعه فناوری هشدار داد.

به گزارش پیک نکا، محمدرضا کاشفی معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان،  از کاهش بودجه این معاونت در سال ۱۴۰۴ خبر داد و دلایل آن را تشریح کرد.

وی در این باره گفت: در قانون جهش تولید دانش‌بنیان، مبحث جدیدی تحت عنوان عوارض خام‌فروشی محصولات معدنی و عوارض واردات ماشین‌آلات اضافه شد که قبلاً نبود. هدف از این تغییر، اخذ عوارض از مواد خام و ماشین‌آلات وارداتی به منظور ایجاد و تقویت زنجیره‌های تولید داخلی و ساخت ماشین‌آلات جدید است.

کاشفی ضمن بیان این مطلب که سال گذشته این عوارض در بودجه پیش‌بینی شد و عدد یک قرار گرفت به این دلیل که برآورد دقیقی از آن وجود نداشت، افزود: پیش‌بینی می‌شود امسال از این بند حدود ۴۰ همت وصول شود که ۵۰ درصد آن به معاونت علمی و ۵۰ درصد دیگر به صندوق نوآوری و شکوفایی اختصاص خواهد یافت که در مسیر افزایش سرمایه صندوق قرار می‌گیرد.

معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی با اشاره به بودجه سال ۱۴۰۴ گفت: در این بودجه، عددی معادل ۲۳.۹ همت در بند «ت» ماده ۹۹ قانون برنامه هفتم قرار دارند که با توجه به این عدد در حال حاضر بودجه معاونت ۵۰ درصد کاهش منابع نسبت به سال ۱۴۰۲ داریم.

کاشفی ادامه داد: این وضعیت علم و فناوری کشور را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند، به ویژه در شرایطی که ما در رقابتی سخت با همسایگان خود در یک منطقه پررقابت هستیم. در این شرایط بدون هیچ توضیحی بودجه معاونت کاهش می‌یابد و این کاهش می‌تواند اثرات منفی بر روند توسعه فناوری بگذارد.

وی ادامه داد: پیش‌بینی ما این است که از این بند ۶۰ همت وصولی برای سال آینده داشته باشیم که ۳۰ همت سهم معاونت علمی خواهد بود و امسال اتفاقی که افتاده این است که سهم معاونت و صندوق نوآوری و شکوفایی روی هم ۲۳/۹ دهم درصد است.

معاون توسعه مدیریت و جذب سرمایه معاونت علمی اضافه کرد: این در حالی است که در حال حاضر، پروژه‌های جدیدی در حوزه‌های هوش مصنوعی و میکرو الکترونیک تعریف کرده‌ایم که تنها در حوزه هوش مصنوعی ۱۰۰ میلیون دلار اعتبار دارد.

کاشفی تأکید کرد: با توجه به نرخ بالای ارزها، با این اوصاف، سال آینده عملاً امکان تعریف پروژه‌های جدید وجود نخواهد داشت و برنامه‌ها به دلیل کمبود منابع متوقف می‌شوند و فقط پروژه‌های قبلی را جلو ببریم. در چنین شرایطی که فناوری به سرعت در حال تغییر است، ما دچار رکود می‌شویم و ما نمی‌توانیم با وضعیتی که پیش آمده، پروژه جدید تعریف و پیشرفت کنیم.

وی به اثرات منفی کاهش بودجه بر زیست بوم علم و فناوری کشور اشاره کرد و گفت: وقتی وقفه‌ای در حرکت شرکت‌های دانش بنیان ایجاد می‌شود تا ۳-۴ سال دچار آسیب می‌شوند و این آسیب‌ها می‌تواند تا یک دهه ادامه یابد.

کاشفی همچنین به استدلال‌های سازمان برنامه برای کاهش بودجه اشاره کرد و اظهار داشت: آنها قول داده‌اند که از امسال بودجه کمتر نشود و جبران کنند، اما با توجه به ساختار بودجه‌ای، تحقق این وعده دشوار به نظر می‌رسد.

کاشفی همچنین با اشاره به رایزنی با مجلس و گفت‌وگو با آقایان تاجگردون و قالیباف در خصوص بودجه معاونت گفت: در شرایطی که بودجه دو مرحله‌ای شده و سقف بودجه‌ای نیز بسته شده، سازمان برنامه نمی‌تواند در مرحله دوم سقف بودجه را افزایش دهد. آنها تنها می‌توانند عدد ما را یک بگذارند که هر چقدر وصول شود، همان را لحاظ کنند، اما متأسفانه، سازمان برنامه هنوز زیر بار این موضوع نرفته است.

لینک کوتاه : https://peykneka.ir/?p=2319

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.