به گزارش پیک نکا، دکتر علی رستمنژاد نشلی در مراسم افتتاح تاریخچه شهرداری نکا اسناد را مهمترین منابع تاریخی خواند و اظهار کرد: از نظر تاریخنگاران و بنابر پژوهشهای تاریخی، اسناد مهمترین منابع هستند که از لحاظ اینکه اسناد در زمان تولیدشان به منظور تاریخنگاری تولید نشدند بلکه در گردش کارهای روزمره بوده و از این بابت صرفاً یک گزارش روزمره هستند بدون اینکه نظری در آن تأثیر گذاشته باشند.
وی افزود: در اصطلاح خبرنگاری میگویند که این یک اکانت یا ریپورت یا یک گزارش است یعنی زمانی که این اسناد تولید شدند هدف این بود که بر ذهن آیندگان تأثیر بگذارند چراکه تاریخنگاری نبوده و اصلا هدف تاریخنگاری نداشتند و متن واقع به آن اتفاق اصلی نزدیک میباشد.
این کارشناس تاریخشناسی درمورد جمعآوری اسناد این مجموعه نیز خاطرنشان کرد: اسناد این مجموعه که بنده و همکارم دکتر سورتیچی جمعآوری کردیم تقریباً شروع کار آن از سال ۹۷ به صورت جدی برای تدوین کتاب تاریخ محلات نکا بود که به یک سری اسناد برخورد کردیم که دو دسته هستند، یک دسته از اسناد مربوط به بایگانیهای خود شهرداری بوده و یک دسته اسناد مرکز ملی اسناد هستند.
وی گفت: دسته دوم به عنوان NL شناخته میشوند این اسنادی که به عنوان نمایشگاه دائمی شهرداری نشان داده میشود که برای دهههای ۳۰، ۴۰ و ۵۰ است که قدمت شهر شدن نکا به دوره مدرن به سال ۱۳۲۹ در اوج درگیریهای ملی شدن صنعت نفت بر میگردد که یک طرف مصدق به عنوان رهبر مجلس و یک طرف دولت رزمآرا به عنوان نخستوزیر بوده و درست در همان هیئت دولت نخست وزیری رزمآرا، مصوب و نکا تبدیل به شهر میشود.
رستمنژاد ادامه داد: استانداری استان دوم تصمیم میگیرد که شهرداری تأسیس کند که در آن دوران امکانات شهر اینگونه نبوده تاجایی که اولین نفر فرستاده شده به عنوان کفیل شهرداری شهر نکا در فروردین سال ۱۳۳۰ بوده که در حکم وی نیز وجود دارد که با آقای ضرابی مسئول پست برای اداره شهر هماهنگ کنید.
وی افزود: برهمین اساس حکم آقای افتخار که معاون فرمانداری بوده به عنوان اولین کفیل شهرداری نکا و بعد از وی اکبر لطفی به عنوان دومین کفیل شهرداری نکا در مهرماه سال ۱۳۳۰ زده میشود تا در نهایت در اسفند همان سال ۱۳۳۰ امانالله خلج به عنوان اولین شهردار نکا با حقوق ۱۳۶۰ ریال شروع به کار میکند.
این کارشناس اسناد تاریخی دست یافتن به سابقه شهرداری و شهر نکا را مهمترین دستاورد این مجموعه برشمرد و اذعان کرد: تلاش میکنیم که این دادهها عمومی شود که بیشتر برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و تقویت حافظه تاریخی مردم عزیز شهرمان بوده و کارکرد نهایی آن است که فهم هویت بومی، شهری، ملی و محلی تأثیر میگذارد.
در پایان وی گفت: امیدواریم کتاب ما حداکثر در مدت دو ماه به دست عموم مردم برسد که در مقدمه این کتاب از تاریخ شهر این نکات در مطالعات باستانشناسی، تاریخ اسلام و حتی نکات در دوره قاجاریه و پهلوی آورده شده که تلاش آن این است تا تاریخ بومی و محلی منطقه عمومی باشد و عموم مردم تاریخ منطقه خود را بدانند.