به گزارش پیک نکا، دپوی کالاهای اساسی و البته سایر اقلام در گمرک و بنادر و موانعی که در رابطه با ترخیص آنها وجود داشت موجب شده به دفعات از سوی مسئولان ذیربط هشدارهایی در رابطه با احتمال متروکه شدن و حتی فاسد شدن این کالاها مطرح شود.
در آبانماه سال گذشته بود که با اعلام مسئولان گمرک ایران مبنی بر احتمال فاسد شدن چند ۱۰ هزار تن نهاده دامی دولتی و خصوصی در گمرکات شمال کشور این موضوع خبرساز شد و تاکید کرده بودند که مدارک لازم جهت ترخیص این کالاها به گمرک ارائه نشده و از این رو باید نسبت به متروکه شدن آنهایی که در معرض فساد قرار دارند اقدام شود.
به گفته ارونقی معاون وقت فنی گمرک ایران در سال گذشته، در سطح گمرک های مازندران حدود ۵ هزار تن ذرت که از سال ۱۳۹۸ وارد منطقه ویژه اقتصادی نوشهر شده بود فاسد و بالغ بر ۱۴٫۷ هزار تن کالای متروکه شده است که عمدتا نهادههای دامی هستند.
وی همچنین اعلام کرده بود که در سه گمرک امیرآباد، نوشهر و فریدون کنار تا پایان شهریورماه سال ۱۴۰۰ حدود ۶۷۲ هزار تن کالا موجود بوده که از این میزان ۲۸۶ هزار تن جو، ۹۷ هزار تن گندم، ۱۶۰ هزار تن ذرت، ۷ هزار تن دانههای روغنی و ۱۱۳ هزار تن روغن خام بوده است.
به دنبال انتشار این مطلب، سایت بلاغ مازندران در گزارشی کامل تحت عنوان« ۵۰۰۰ تن ذرت دامی آلوده به «آفلاتوکسین» در گمرکات مازندران/تعیین تکلیف ترخیص نهادهها روی میز دستگاه قضا » به تشریح ماجرا پرداخت و از دستگاههای مسئول پیگیری این موضوع را مطالبهگری کرد.
بدنبال انتشار این گزارش، حجتالاسلام والمسلمین محمدصادق اکبری رئیس کل دادگستری استان مازندران در بازدید سرزده از سیلوها و مخازن نهادههای دامی بندر امیرآباد بهشهر برای تعیین تکلیف نهادههای دامی دپوشده در این بندر،ضربالاجل یک ماهه تعیین کرد که پس ازگذشت یک ماه از این دستور، نخستین محموله نهادههای دامی ۱۲۰ تنی با پیگیری دادستان عمومی و انقلاب بهشهر و دستگاه های ذیربط تعیینتکلیف و از بندر امیرآباد خارج شد.
در ادامه تبوتاب این پرونده از سرتیتر رسانههای خبری مازندران، کم و کمرنگتر شد و پیگیری ماجرا به نوعی در میان رسانههای استان، مسکوت ماند.
*مقصد نهایی کامیونهای حامل ذرتهای آلوده کجاست؟
اما طی سالجاری و بهویژه طی یک هفته اخیر، برخی شنیدهها خبر از خروج مابقی ذرتهای آلوده از بنادر سهگانه استان میدهد.
هر چند این مسئله از سوی هیچ یک از مسئولان استانی، رسانهای نشده است؛ اما پیگیریهای بلاغ از برخی منابع و رانندگان مشغول بهکار در این بندر حکایت از صحت این ماجرا دارد.
نکته قابل توجه و مهم در این ماجرا، در کنار خبر خوب تعیین تکلیف این ذرتهای سیاه و خروج و پاکسازی انبارها برای ورود کالاهای تازهنفس، عدم شفافیت در میزان و نیز سرنوشت و مقصد نهایی کامیونهای حامل ذرتهای آلوده است.
شنیدهها حاکی از آن است که طی هفته گذشته تعداد ۱۴۰ کامیون حامل ذرتهای آلوده متعلق به فرآوردههای غذایی قشم از انبار شماره دو تاید واتر گمرک امیرآباد به مقصد کارخانه فروکتوز ناب در نظرآباد کرج که یک کارخانه غذایی بهداشتی است بارگیری و در مقصد تخلیه شده است.
مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرحشده در این مطلب، صرفاً جهت گردآوری، بررسی و انتشار اخبار، مطالب، رویکردها و دیدگاههای سایر رسانهها منتشر شده و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید پایگاه خبری پیک نکا نیست، لذا ممکن است بخشی از اطلاعات موجود در این مطلب درست نباشد. لطفا در صورت مشاهده هر گونه ایراد مشکل را گزارش کنید.