• امروز : شنبه - ۱۳ خرداد - ۱۴۰۲
  • برابر با : 15 - ذو القعدة - 1444
  • برابر با : Saturday - 3 June - 2023

اخبار ویژه

گزارش تصویری | نشست خبری فرماندار نکا به مناسبت فجر چهل‌وچهارم انقلاب اسلامی افتتاح و کلنگ‌زنی پروژه‌های چهل‌وچهارمین فجر انقلاب به ارزش بیش از ۴۰۰۰ میلیارد در نکا وقوع زمین لرزه در نکا/ زمین‌لرزه ۴.۲ ریشتری در مرکز مازندران گاز نکا وصل است /تکذیب هرگونه قطع گاز در مازندران متلاشی شدن باند سارقان موتورسیکلت در نکا گزارش تصویری | راهپیمایی محکومیت اقدام شنیع نشریه فرانسوی در نکا تنزل سفارت فرانسه تا حد کاردار از سوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گزارش تصویری | رویداد بزرگ جمانه در آستانه ولادت حضرت زهرا(س) در نکا برگزاری رویداد جُمانه در آستانه ولادت حضرت زهرا(س) مخصوص بانوان به میزبانی نکا کشت قراردادی گندم درمزارع نکا دستگیری سارق اموال بیمارستانی در نکا سهل‌انگاری موجب آتش سوزی در جنگل‌های نکا شد گزارش تصویری | سومین سالگرد سیدالشهدای مقاومت در مسجد جامع نکا واحد ۴ بخار نیروگاه نکا پس از پایان تعمیرات غیر مترقبه وارد مدارتولید شد ادامه بازی علی کریمی در زمین دشمن/ جادوگری که دست از جادوی مردم ایران برنمی‌دارد آیا بن سلمان به سرنوشت سادات دچار می شود؟

2

راز نفرین ۴۵۰۰ ساله کوه بادیر

  • کد خبر : 5969
  • ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۵:۰۸
کتیبه حجاری‌شده «آنوبانی‌نی»، فرمانروای لولوبی‌ها، او را با لباس کوتاه در بر و کفش‌هایی به شکل صندل در پا نشان می‌دهد.

به گزارش پیک نکا، اطلاعات ما درباره حکومت‌های مستقر در نواحی مرکزی و شرقی ایران، پیش از ورود آریایی‌ها، خیلی گسترده نیست. معدود آثار باقی‌مانده در این نواحی نشان می‌دهد که فرمانروایانی با قلمرو محدود در این مناطق حکمرانی می‌کردند که حکومتشان، بیشتر جنبه قومی و قبیله‌ای داشت.

راز نفرین ۴۵۰۰ ساله کوه «بادیر»

یکی از حکومت‌ها، فرمانروایی لولوبی‌ها بود که قلمرو آن در حدود لرستان امروزی و به‌ویژه اطراف سرپل ذهاب گسترش داشت. ظاهراً اقتدار لولوبی‌ها با هجوم سیل‌آسای آشوری‌ها به داخل فلات ایران و پیش از آن، اقتدار حکومت عیلام در خوزستان، از بین رفت و در نهایت لولوبی‌ها از صفحه تاریخ محو شدند؛ اما یک یادگاری بسیار مهم از آن‌ها در دامنه کوه «بادیر»، نزدیک سرپل ذهاب وجود دارد که گویای عظمت سیاسی و توسعه هنر و صنعت در میان این قوم است.

یادگاری ۴۵۰۰ ساله

کتیبه حجاری‌شده «آنوبانی‌نی»، فرمانروای لولوبی‌ها، او را با لباس کوتاه در بر و کفش‌هایی به شکل صندل در پا نشان می‌دهد. این کتیبه دست‌کم ۴۵۰۰ سال قدمت دارد و به حدود هزار سال پیش از ورود آریایی‌ها به فلات ایران مربوط می‌شود. آنوبانی‌نی، تبری بدوی در دست راست و کمانی در دست چپ گرفته و در حال گرفتن دیهیم شاهی از دست الهه‌ای به نام «نی‌نی» است.

زیر پای او تعدادی از اسیران جنگی که احتمالاً در نبردی مهم مغلوب شده‌اند، قرار گرفته‌اند. برخلاف موارد مشابه، اسیران کاملاً برهنه هستند و شاید این رویکرد برای تحقیر بیشتر آن‌هاست.

زیر نقش برجسته، کتیبه‌ای به خط «اکدی»، زبان مردمان شمال بابِل قدیم، وجود دارد که تصریح می‌کند: «آنوبانی‌نی پادشاه لولوبی، تصویر خود و تصویر نی‌نی را بر کوه بادیر نقش نمود. آن‌کس که این لوح را محو نماید، به نفرین و لعنت آنو، آنونوم، بعل، بلیت، رامان، ایشتار، سین و شمش گرفتار باد و نسل او بر باد رود».

بسیاری از مورخان، سنگ برجسته آنوبانی‌نی را الگویی برای ساخت موارد مشابه در هزاره‌های بعد، مانند کتیبه بیستون می‌دانند. نام امروزی صخره محل حجاری، کَلگار است و روی آن، چند سنگ‌نگاره مربوط به دوره‌های تاریخی بعدی نیز، به چشم می‌خورد.

 

 

لینک کوتاه : https://peykneka.ir/?p=5969

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.