به گزارش پیک نکا، پالایشگاه ستاره خلیج فارس به عنوان یک فناوری پیشرفته مهندسی و صنعتی داخلی روز دنیا از آن یاد می شود و برگ برنده کشور ما در دوران تحریم های ظالمانه بحساب می آید که تضمین امنیت سوخت کشور و اعتماد به دانش ایرانی را ثابت کرده است.
در نقش و اهمیت ساخت پالایشگاه ستاره خلیجفارس در کشور نیز همین بس که ۵۵ درصد بنزین کشور در این پالایشگاه تولید میشود و میتوان آن را نماد اقتصاد مقاومتی در شرایط تحریمهای پی درپی دیروز و امروز و حرکت به سمت رونق و جهش تولید نامید.
تولید بنزین در این پالایشگاه در اسفندماه ۱۳۹۵ آغاز شد و افتتاح رسمی فاز اول این پالایشگاه در اردیبهشت سال ۱۳۹۶ و به مراتب فاز دوم و سوم افتتاح میزان تولید بنزین به روزانه ۱۰۵ میلیون لیتر رسید و نه تنها واردات بنزین به کشور متوقف شد بلکه برنامهریزی برای صادرات بنزین نیز در دستور کار قرار گرفت.
بهمن سال ۹۷ و در اوج تحریم ها که مرحله سوم پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس با حضور رئیسجمهور با تولید روزانه ۴۵ میلیون لیتر بنزین باکیفیت یورو، افتتاح شد سقف تولید بنزین کشور به روزانه ۱۰۵ میلیون لیتر رسید و کشور در شرایطی پایدار به لحاظ تولید فرآوردههای نفتی باکیفیت قرار گرفت و علاوه بر ایجاد خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک، کشور را به صادر کننده بنزین تبدیل کند.
در شرایط تحریمها و در سال جهش تولید، هماکنون نزدیک به ۷۰ درصد محصول تولیدی در پالایشگاه ستاره خلیجفارس بنزین است که افزون بر تأمین بخش مهمی از نیاز کشور به فرآورده باکیفیت، مانع از کاهش مقدار خوراک ورودی به این پالایشگاه شده است.
پالایشگاه میعانات گازی و نفت ستاره خلیجفارس در جریان تحریمهای همهجانبه استکبار جهانی، توسط تلاشگران قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ص) سپاه پاسداران احداث شده است.
خودکفایی تولید بنزین، آرزویی که بالاخره در آستانه ۴۰ سالگی پیروزی انقلاب اسلامی محقق شد هرچند به نظر میرسد طعم آن چندان شیرین نیست زیرا افزایش مصرف بنزین در ایران بهدنبال افزایش میزان تولید این فرآورده نفتی، گاهی از آن پیشی میگیرد و دغدغه میزان مصرف بنزین آنقدر پررنگ است که آسودگی خودکفا شدن زیر سایه این دغدغه رنگ باخته است.
ایران با ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس با استفاده از توان متخصصان داخلی علاوه بر خودکفایی از واردات و تامین نیاز داخل، و با مدیریت بهینه مصرف بنزین به جمع صادرکنندگان پیوست.
تقدیر رهبر انقلاب از ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس به دست سپاه در دوران تحریم
حضرت آیتالله خامنهای مقام معظم رهبری در سخنرانی زنده تلویزیونی به مناسبت عید قربان امسال گفتند: با اینکه تحریم یک جنایت بزرگ است اما مردم به ویژه جوانان، مسئولان، دانشمندان و فعالان سیاسی از این موضوع برای افزایش اتکا به نفس ملی استفاده کردند.
ایشان افزوند: تولید جت آموزشی و قطعات حساس و ظریف، راهاندازی چند هزار شرکت دانشبنیان، ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس به دست سپاه، اقدامهای بزرگ در پارس جنوبی، طرحهای وزارت نیرو در زمینه آب و برق، طرحهای وزارت راه و تولیدات شگفت انگیز دفاعی، همه در دوران تحریم انجام شده است.
مقام معظم رهبری عنوان کردند: یکی دیگر از آثار دوران تحریم ،تمرین جداسازی اقتصاد کشور از نفت است.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: به علت آنکه نفت کشور کمتر فروش میرود، جداسازی اقتصاد از نفت خام بهطور طبیعی درحال روی دادن است که این موضوع باید با پیگیری دولت و مجلس به سرانجام برسد.
صادرات ۱۰۰ میلیون دلاری پالایشگاه ستاره خلیج فارس
محمدعلی دادور، مدیرعامل سابق شرکت نفت ستاره خلیج فارس اظهار کرد: شرکت نفت ستاره خلیج فارس در سال ۱۳۹۷ سهم ویژه ای را در صادرات فرآورده های نفتی داشت و بیش از ۳۰۰ میلیون دلار صادرات فرآورده از این پالایشگاه انجام شد.
مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس اضافه کرد: در سال ۱۳۹۸ نیز علیرغم افزایش فشار تحریم ها، روند صادرات فرآورده های پالایشگاه ستاره خلیج فارس نه تنها کاهش نیافت که در هفت ماهه نخست شاهد بیش از ۲۵۰ هزار متریک-تن با ارزش بیش از ۱۰۰ میلیون دلار صادرات بودیم.
وی در تشریح مقاصد صادراتی این پالایشگاه گفت: کشورهای آذربایجان، افغانستان و پاکستان به صورت زمینی و کشورهای حوزه خلیج فارس به صورت ترم-تحویل دریایی مقاصد صادراتی ما هستند و جالب است بدانید ۸۰ درصد فروش محصولات از طریق عرضه در رینگ بین المللی صورت می پذیرد که سبب حفظ قیمت، شفافیت فروش و افزایش تعداد خریداران شده است.
هماکنون بهطور میانگین روزانه ۴۵ میلیون لیتر بنزین و ۱۷ میلیون لیتر نفت گاز در این پالایشگاه تولید میشود که این مقدار تولید با افزایش ظرفیت پالایشی به ترتیب به حدود روزانه ۵۴ میلیون لیتر و ۲۰ میلیون لیتر خواهد رسید.
تولید کاتالیست در پیشرفته ترین پالایشگاه خاورمیانه
مهندسان ایرانی در کنار نصب و راه اندازی مدرنترین پالایشگاه خاورمیانه به خودکفایی در تولید کاتالیستهای بنزین نیز رسیدند که این کاتالیستها در اختیار دو و سه کشور اروپایی و آمریکا بود و به بهانه تحریمها از ایران دریغ میکردند.
جلیل سبحانی مدیرعامل شرکت مهندسی و تأمین تجهیزات پتروشیمی ایران (اسپک) اظهار کرد: اکنون ایران دومین کشور تولید کننده کاتالیستهای تولید بنزین در دنیاست که تا سال نود ۱۰۰ درصد از کاتالیستهای مورد استفاده در پالایشگاه بنزین سازی ایران از خارج وارد میشد.
وی با بیان اینکه کاتالیست مهمترین بخش بنزین سازی در پالایشگاه است افزود: امروز ۱۰۵ میلیون لیتر بنزین کشور با استفاده از کاتالیستهای ایرانی تولید میشود و در این بخش نهتنها نیازی به خارجیها نداریم و هیچ کسی نمیتواند مارا در زمینه تحریم بنزین تهدید کند.
سبحانی خاطرنشان کرد: همه کاتالیستهای نصب شده در سه فاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس از نوع ایرانی و تولید داخل هستند.
افزایش تولید نفتا به روزانه ۴ میلیون لیتر
مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیجفارس همچنین با اشاره به افزایش نفتای تولیدی در پالایشگاه ستاره خلیجفارس گفت: هماکنون بهطور میانگین روزانه ۳.۵ تا ۴ میلیون لیتر نفتا در این پالایشگاه تولید میشود که حجم عمدهای از این مقدار صادر میشود و بقیه نیز بهعنوان خوراک در اختیار پتروشیمیهای تبریز و اراک قرار میگیرد.
دادور افزود: در شرایط تحریمها و در سال جهش تولید، هماکنون نزدیک به ۷۰ درصد محصول تولیدی در پالایشگاه ستاره خلیجفارس بنزین است که افزون بر تأمین بخش مهمی از نیاز کشور به فرآورده باکیفیت، مانع از کاهش مقدار خوراک ورودی به این پالایشگاه شده است.
تکمیل فاز چهارم پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیر عامل پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس میگوید: فاز چهارم پالایشگاه ستاره خلیج فارس با تغییر ماهیت به افزایش ظرفیت و رفع گلوگاههای سه فاز قبلی تبدیل شده است.
محمدعلی دادور افزود: با تکمیل این فاز تا پایان سال ۱۸۰ هزار بشکه میعانات گازی به ظرفیت این پالایشگاه اضافه میشود و ظرفیت دریافت میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ۳۶۰ هزار بشکه میعانات گازی به ۵۴۰ هزار بشکه افزایش مییابد.
وی میگوید: با همت مهندسان جوان و توانمند ایرانی، با اتمام این فاز تولید بنزین پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ۴۷ میلیون لیتر در روز به ۵۵ میلیون لیتر میرسد.
درحال حاضر پالایشگاه ستاره خلیجفارس به عنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان در زمینی به مساحت ۷۰۰ هکتار در ضلع غربی پالایشگاه بندرعباس ساخته شده و ظرفیت این پالایشگاه ۳۶۰ هزار بشکه در قالب سه مرحله ۱۲۰ هزار بشکهای درنظر گرفته شده است.
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیجفارس بهعنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی دنیا که میتوان آن را به لحاظ استفاده از توانمندی متخصصان داخلی در اجرا و استفاده از تجهیزات تولید داخل، ایرانیترین پالایشگاه کشور نامید، روزانه با دریافت ۴۲۰ هزار بشکه میعانات گازی باارزش میدان مشترک پارس جنوبی و تبدیل آن به فرآوردههای سبک و باکیفیت، کشور را در مسیر خودکفایی در تأمین بنزین قرار داده است.