• امروز : دوشنبه - ۷ فروردین - ۱۴۰۲
  • برابر با : 6 - رمضان - 1444
  • برابر با : Monday - 27 March - 2023

اخبار ویژه

گزارش تصویری | نشست خبری فرماندار نکا به مناسبت فجر چهل‌وچهارم انقلاب اسلامی افتتاح و کلنگ‌زنی پروژه‌های چهل‌وچهارمین فجر انقلاب به ارزش بیش از ۴۰۰۰ میلیارد در نکا وقوع زمین لرزه در نکا/ زمین‌لرزه ۴.۲ ریشتری در مرکز مازندران گاز نکا وصل است /تکذیب هرگونه قطع گاز در مازندران متلاشی شدن باند سارقان موتورسیکلت در نکا گزارش تصویری | راهپیمایی محکومیت اقدام شنیع نشریه فرانسوی در نکا تنزل سفارت فرانسه تا حد کاردار از سوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گزارش تصویری | رویداد بزرگ جمانه در آستانه ولادت حضرت زهرا(س) در نکا برگزاری رویداد جُمانه در آستانه ولادت حضرت زهرا(س) مخصوص بانوان به میزبانی نکا کشت قراردادی گندم درمزارع نکا دستگیری سارق اموال بیمارستانی در نکا سهل‌انگاری موجب آتش سوزی در جنگل‌های نکا شد گزارش تصویری | سومین سالگرد سیدالشهدای مقاومت در مسجد جامع نکا واحد ۴ بخار نیروگاه نکا پس از پایان تعمیرات غیر مترقبه وارد مدارتولید شد ادامه بازی علی کریمی در زمین دشمن/ جادوگری که دست از جادوی مردم ایران برنمی‌دارد آیا بن سلمان به سرنوشت سادات دچار می شود؟

12

تفاوت عدالتخواهی مصداقی با نقد چیست؟

  • کد خبر : 39596
  • ۰۹ آبان ۱۴۰۰ - ۸:۴۱
تفاوت عدالتخواهی مصداقی با نقد چیست؟
عدالتخواهی مصداقی به دلیل آسیب‌هایی که دارد از سوی رهبرانقلاب ممنوع می‌شود اما بارها ایشان جوانان را توصیه به نقد دلسوزانه و نقد سازنده می‌کنند؛ تفاوت این دو با هم چیست؟

به گزارش پیک نکا، رهبرانقلاب بارها فرمودند در عدالتخواهی مصداق سازی نکنید و توضیح دادند که اسم بردن و متهم کردن در این مسیر نه شرعی است و نه قانونی؛ چرا؟ چون احتمالا به دلیل ضعف اشراف ما به ابعاد مسئله دچار خطا شویم و تهمتی ناروا را متوجه کسی بکنیم. ادامه ماجرا هم معلوم است که می تواند باعث محکومیت ما به جرم تهمت زنی شود.

پس مصداق سازی در منظر رهبرانقلاب یعنی ورود به حیطه پشت پرده و اطلاعات پنهانی که به دلیل عدم دسترسی عموم مردم، این اسناد نه قابل تایید و نه قابل رد است.

اما نقد ناظر به پدیده های آشکار است. هر آنچه علنی است قابل نقد است. اگر ضعفی می بینیم، اگر کاستی وجود دارد، حتی اگر نقطه قوتی هست، اقتداری هست همه و همه قابل نقد است. نقد هم ضعیف و قوی دارد. نقد قدرتمند آن است که خوب و بد را منصفانه به تصویر بکشد و برای جبران کاستی ها راهکار بدهد و برای تقویت نقاط قوت پیشنهاد ارائه کند. باز هم اینجا رهبرانقلاب تاکید دارند نقد باید دلسوزانه باشد. یعنی ناظر به اصلاح امور باشد.

اگر سخنان آقای رحیم پور ازغدی در نماز جمعه تیز، برّنده و مستند به آیات و روایات است باید از آن استقبال کرد و اگر خطبه‌ای در نماز جمعه هیچ راهی نمی‌گشاید حتما باید آن را گفت و برای اصلاح آن مطالبه کرد. اینها همه نقد است. همه آشکار است. در جامعه مسلمین در حال وقوع است و همه شاهد آن هستیم.

اما اگر کسی سندی دستمان داد که هیچ کس نمی‌تواند آن را تایید یا تکذیب کند امکان عقلی نقد وجود ندارد. اساسا امکان هیچ کنشی وجود ندارد. ورود به این حوزه یعنی ورود به حوزه تردید. و مگر می‌شود با تردید کسی را متهم کرد؟ بنا به فرمایش رهبرانقلاب حتی با یقین از فساد اشخاص باز هم مجاز به اعلام نام او نیستیم. خود این اعلام نام بخشی از جریمه محسوب می‌شود. تبعات دارد. خانواده آن شخص می‌تواند تحت فشار قرار گیرد.

عدالتخواهی مصداقی یعنی با نقص اطلاعاتمان کسی را مجرم کنیم؛ یعنی حتی اگر به زعم خودمان اطلاعات کاملی داشته باشیم آن فرد را که هنوز در دادگاهی محکوم نشده است را مجرم کنیم؛ و آخر کار یعنی حتی اگر کسی در دادگاه مجرم شناخته شد را بی آبرو کنیم. این یعنی عدالتخواهی مصداقی. و تمام عدالتخواهی مصداقی سوار بر نقص اطلاعات، تردید و عبور از حدود شرعی است یعنی نام بردن و حکم صادر کردن است.

اما نقد ناظر بر همه مظاهر است. هرجایی که ضعف و قوت آشکاری هست قابل نقد است و ممنوعیت عدالتخواهی مصداقی به معنای بستن در نقد و نقادی نیست. علی کریمی خود فیش برق خانه‌اش را منتشر می کند. این اسراف در مصرف برق، آشکاری است که توسط صاحب خانه تایید شده و اعلام عمومی شده است پس قابل نقد است. نماز جمعه‌ها برای جوانان و نوجوانان جذاب نیست، خب قابل نقد است. آشکار است و در پیش چشم همه ما است. فلان وزارت خانه در اجرای یک قانون که نتایجش علنی است عقب مانده است، باز هم قابل نقد است چون علنی است و ما نتیجه آن را نمیبینیم.

پس کلا همه دعوا حول این دو مسئله است : اولا سند ما باید محکم باشد یعنی اطلاعات آشکار و علنی که قابل تایید یا رد است و دوما اجازه آبرو بردن از اشخاص را نداریم حتی اگر محکوم شوند؛ اسم بردن از اشخاص چه پیش از محکومیت و چه پس از آن زیان دارد. هم به خود هم به دیگران.

هم باید دنبال عدالتخواهی بود، که به تعبیر رهبر انقلاب باید تبدیل به گفتمان شود و هم باید نقد کرد و هم باید مراقب بود درگیر عدالتخواهی مصداقی و آفت‌های آن نشویم.

 

مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این مطلب، صرفاً جهت گردآوری، بررسی و انتشار اخبار، مطالب، رویکردها و دیدگاه‌های سایر رسانه‌ها منتشر شده و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید پایگاه خبری پیک نکا نیست، لذا ممکن است بخشی از اطلاعات موجود در این مطلب درست نباشد. لطفا در صورت مشاهده هر گونه ایراد مشکل را گزارش کنید.

لینک کوتاه : https://peykneka.ir/?p=39596

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.