به گزارش پیک نکا، به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مسکن یکی از بخشهای اقتصاد ایران است؛ بخشی که به طور مستقیم و غیرمستقیم با ۲۵۶صنعت ارتباط دارد. این کالا مصرفی در شرایط و تحولات اقتصادی کشور به یک کالای سرمایهای تبدیل شده که علت اصلی آن عرضه کم در مقابل تقاضای زیاد است به طوری که میبایست سالانه بین ۸۰۰ تا یک میلیون واحد مسکونی در کشور ساخته شود ولی به طور میانگین فقط ۴۰۰هزار واحد ساخته شده و با انباشت تقاضا در کشور مواجه هستیم که این یک تهدیدی برای بخش مسکن محسوب میشود.
براساس این گزارش، در اقتصاد ایران حالا این کالای مصرفی که دیگر یک کالای سرمایهای است و شاهد افزایش قیمت مسکن بودیم که خانه دار شدن افراد بخصوص جوانان به یک آرزوی و رویا تبدیل شده و در سوی دیگر این موضوع باعث پررونق تر شدن بازار اجاره بهای مسکن و افزایش اجاره ها شده است و این موضوع باعث تشدید فشار اقتصادی به خانوارها، افزایش حاشیه نشینی و مشکلات متعدد اقتصادی و اجتماعی است.
ایجاد بورس پنجم با ۵هزار میلیارد تومان سرمایه
دولت مهرورزی با اجرای طرح مسکن مهر توانسته بود بخش مهمی از تقاضا را پوشش داده و افراد با خانه دار شدن فاصله اندکی داشتند. با اجرای این طرح که قرار بود ۲٫۵میلیون واحد مسکونی ساخته شود، میزان تولید مسکن را به بیش از یک میلیون واحد در سال رسید؛ هر چند این طرح دارای نواقصی بود اما در دولت تدبیر و امید تولید مسکن شدت کاهش داشت و افتخار این دولت نساختن مسکن بود که امروز شاهد افزایش شدید قیمت مسکن و میزان اجارهها هستیم که دودش به چشم مردم میرود.
بنابر گزارش دانا؛ حالا چندی است پس از استقبال بینظیر از بازار سرمایه، خبر تاسیس و ایجاد بورس مسکن اعلام و خبر ساز شده تا بتواند در بخش مسکن ایفای نقش کند. روز گذشته هم با انتخاب اعضای هیئت موسس، بورس املاک بهعنوان پنجمین بورس ایران متولد شد. بازاری با سرمایه ۵ هزار میلیارد تومان که قرار است بستر اصلی معاملات و سرمایهگذاری در بازار املاک و مستغلات باشد تا دولت، نهادهای عمومی، بانکها و بخش خصوصی بتوانند داراییهای خود را با سهولت بیشتری در این بازار بفروشند.
قرار است با راهانداز این بورس شاهد تسهیل فرآیند تامین مالی احداث واحدهای مسکونی و امکان تعریف ابزارهای مالی برای حمایت از بازار مسکن باشیم و امکان دادوستد املاک موجود، پیشفروش مسکن به شیوههای مختلف، فروش متر مسکن، تامین مالی شرکتهای سازنده و عرضه املاک مازاد دولت و بانکها باشد.
ترکیب سهامداران بورس املاک و مستغلات هم اینگونه است که ۳۵درصد سهم بخش خصوصی، ۳۵ درصد برای نهادهای عمومی مانند بانکها و ۳۰درصد هم به صورت پذیره نویسی عرضه مستقیم در اختیار عموم مردم قرار گیرد.؛ و آن طور که بهمن عبدالهی عضو شورای عالی بورس گفته براساس مذاکرات صورت گرفته قرار است بورس مسکن ۴ الی ۶ ماه آینده راهاندازی شود.
قرار است با راهاندازی بورس مسکن علاوه بر افزایش تعداد عرضه و ساخت و ساز در کشور، متقاضیان خرید مسکن هم بتوانند با سرمایهگذاری در این بازار به صورت تدریجی و با خرید متری مسکن در زمانی مشخص صاحب ملک شوند.
به گفته وی؛ در ساختار اقتصاد ملی، زمینهای بزرگ که موجب انبوه سازیهای بزرگ و کاهش قیمت تمام شده میشود در اختیار نهادهای عمومی و مجموعههای دولتی است و در حال حاضر قوانین و مقرراتی تصویب شده که دولت و نهادهای عمومی، منابع و زمینها را برای طرحهای انبوه سازی قرار دهند.
شاهین چراغی ادامه داد: براساس منابع مالی که در بازار سرمایه ایران وجود دارد اگر دارندگان زمین و افرادی که منابع مالی دارند و پیمانکاران بزرگی که در این ۴۰ سال تجربه خوبی در صنعت ساخت و ساز دارند را کنار هم قرار دهیم تحول اساسی در بخش ساخت و ساز ایجاد خواهیم کرد.
وی افزود: در بورس املاک و مستغلات، اوراق مختلفی مانند “صندوقهای زمین و ساختمان “و “طرحهای فروش متری ” طراحی خواهد شد که براساس مصوبه هیئت وزیران تمامی مجموعههای دولتی میتوانند با قیمت کارشناسی، داراییهای خود را تبدیل به اوراق کنند و این اوراق، قیمت گذاری و قابل معامله تا انتهای طرح خواهد بود.دارندگان اوراق میتوانند ملک شان را براساس مدل قیمت گذاری تحویل بگیرند یا به افراد دیگر واگذار کنند.
موافقان و مخالفان چه میگویند
در حالی که موافقان هدف از این بورس را، تامین مالی با ابزارهایی چون صندوق زمین و ساختمان، ایجاد شفافیت، فروش متری و تولید مسکن میدانند که اساسا نیاز به ایجاد بورس نیست زیرا امروز نهادهای تامنی مالی بسیاری در کشور وجود دارد و یا اینکه میتوان با بازارهایی که وجود دارد در این بازار شاهد شفافیت باشیم و یا اینکه دولت و وزارت مسکن میتواند با تعیین ابزارها و سیاستها و تغییر رویکرد باعث افزایش تولید مسکن شود.