به گزارش پیک نکا، سامان مقدم با اشاره به تغییر صورت گرفته در طرح اعطای قیر رایگان به ارگان ها بابت افزایش فعالیت عمرانی گفت: در طرح قبلی قرار بود که قیر رایگان به صورت تهاتری در اختیار وزارت خانه های راه و شهر سازی، اموزش و پرورش و شهرداری ها قرار گیرد که با توجه به شرایطی که در گذشته این طرح به بار آورده بود فسادهای زیادی را به همراه داشت که به عنوان نمونه فروش حواله در بازار یا پرداخت بدهی ها با انتقال این حواله ها صورت می گرفت.
وی ادامه داد: اما در تغییرات صورت گرفته مقرر شده است که پول طرح های عمرانی و قیر مورد استفاده در این طرح ها پرداخت شود که سوال اول این است که این پول از کجا تامین خواهد شد زیرا در همین موضوع نیز ایرادات اساسی وجود دارد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: مجلس اگر واقعا به فکر طرح های عمرانی و توسعه یافتن مناطق محروم است می توانست براساس عملکرد دستگاه ها حواله قیر را در اختیار پیمانکاران قرار دهد تا انها بتوانند براساس عملکردشان از بورس کالا قیر تحویل بگیرند که این موضوع دیگر ابهام و فسادی را در برنداشت.
وی ادامه داد: اما به هر حال تغییر و اصلاح قیر رایگان و تخصیص بودجه برای این کار نظارت پذیری را بیشتر خواهد کرد و از طرح اولیه منطقی تر به نظر می رسد.
مالک شریعتی که یکی از منتقدین اجرای این طرح بود و به دو فوریت آن رای مخالف داده است اخیرا در گفت وگویی ضمن توضیح در خصوص نحوه اجرایی شدن طرح قیر رایگان اعلام کرده است در طرحی که ابتدا مطرح شده بود قرار بود حوالههای قیر رایگان صادر شود و دستگاههای دولتی این حوالهها را برای تسویه بخشی از هزینههای خود در اختیار پیمانکاران قرار دهند و سپس پیمانکاران با این حوالهها، ماده اولیه قیر که وکیوم باتوم است را به صورت رایگان از پالایشگاهها دریافت کنند.
وی ادامه داد: طبق طرح اولیه پیمانکاران وکیوم باتوم دریافتی از پالایشگاهها را در اختیار کارخانههای قیرسازی قرار میدادند و قیر تولید شده را در پروژههای خود استفاده میکردند. طبق این طرح قرار بود پیمانکاران هزینههای خود را از طریق همین وکیوم باتوم و قیر دریافتی تهاتر و تسویه کنند.
شریعتی گفت: در طرحی که در ابتدا مطرح شده بود به دلیل عدم نظارت بر فرآیندی که توضیح دادم، بروز فساد به راحتی امکانپذیر بود و در نهایت باعث میشد قیر مرغوب در پروژهها استفاده نشود یا بخشی از آن در بازار فروخته شود. آنچه که ما دنبال میکردیم این بود که روال طبیعی طرحهای عمرانی طی شود و برای این طرحها همانند سالهای گذشته بودجه تخصیص یابد و از طریق بودجهای که تخصیص یافته هزینههای پیمانکاران تسویه شود.
*به جای حواله قیر رایگان، بودجه ۴ هزار میلیارد تومانی به پروژههای عمرانی تخصیص مییابد
این نماینده تهران افزود: در طرح فعلی با تغییراتی که در جزئیات اتفاق افتاد قرار شد به جای اعطای حوالههای قیر رایگان، از محل سر جمع هزینههای عمرانی سال ۹۹ مبلغ ۴ هزار میلیارد تومان بودجه به صورت ۱۰۰ درصد به پروژههای عمرانی تخصیص یابد و آنچه در صحن علنی مجلس نیز به تصویب رسید با همین جزئیات بود.
وی گفت: با تخصیص مستقیم بودجه به جای حواله قیر تهاتری، منافذ فساد در این طرح پوشش داده شد. البته به این معنی نیست که اگر بودجه تخصیص یابد هیچ فسادی رخ نخواهد داد اما با این اقدام جلوی فساد گستردهای که در اعطای حواله قیر اتفاق میافتاد گرفته شد. ضمن اینکه ابزار نظارتی لازم برای نظارت بر بودجه تخصیص داده شده نیز وجود دارد و امکان بروز فساد در این حالت بسیار کمتر است.
این گزارش حاکی است پیشتر مهدی طغیانی سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز درباره راهکارهای جایگزین طرح قیر رایگان گفت: پیشنهاد ما این است که به جای طرح قیر رایگان، بودجه به پروژههای عمرانی تخصیص یابد. یعنی برای انجام پروژهها به جای قیر، ریال تخصیص دهیم و این تخصیص نیز صد در صد باشد. یعنی اجازه ندهیم که مثلا سازمان مدیریت این بودجه را ۱۰ درصد به پروژههای عمرانی تخصیص دهد بلکه موظف کنیم که ۱۰۰ درصد تخصیص داده شود. ابزارهای نظارتی موجود امکان نظارت کامل بر منابع مالی که به پروژهها داده میشود را دارند. چون این منابع جز بودجه محسوب میشوند در نتیجه نظارتپذیر هستند.